beritamedan’s Weblog
terdepan untuk kebenaran

100.000 Warga Sri Lanka Jadi Pelarian

Ribuan penduduk lari dari zona perang Sri Lanka setelah tentara kerajaan dan kelompok Harimau Tamil terus bertempur dalam konflik paling lama di Asia. Tentera berkata, 81,420 orang sudah didaftarkan untuk dipindahkan ke tempat pelarian ketika pertempuran tersebut memasuki hari ketiga.

Kehadiran puluhan ribu orang awam di kawasan seluas 17 kilometer persegi itu adalah benteng terakhir Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) yang menolak usulan PBB dan India, agar melepaskan mereka.

sri-lanka_526669a

Sementara itu, kerajaan Sri Lanka tetap dengan pendirian untuk tidak mengadakan gencatan senjata walau ada tekanan masyarakat antarabangsa serta LTTE sendiri.

Pagi kemarin, tentera berhasil mengambil alih kira-kira satu pertiga kawasan yang dikuasai Harimau Tamil. Kawasan tersebut ditetapkan sebagai zona bebas perang sehingga tentera memasuki kawasan itu untuk dijadikan medan pertempuran setelah masayarakat melarikan diri.

“Pertempuran sedang berlaku. Kami akan berperang dengan mereka. Namun operasi penyelamatan tetap diteruskan,” kata jurubicara tentera Brigadir Udaya Nanayakkara.

sri_boats_526362a

Jurubicara Kementerian Pertahanan, Keheliya Rambukwella mengatakan, tentara berhasil mengamankan sepertiga kawasan yang dikuasai pemberontak.

Nanayakkara berkata, 153.000 warga Sri Lanka telah meninggalkan kawasan LTTE sejak awal tahun ini.

Sementara itu, jurubicara PBB di Kolombo, Gordon Weiss, mengesahkan 60.000 penduduk awam sudah melarikan diri. Namun, PBB sudah menerima laporan kira-kira 110,000 lagi warga akan meninggalkan kawasan pertempuran.

Iklan

Belum Ada Tanggapan to “100.000 Warga Sri Lanka Jadi Pelarian”

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: